Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěže

Příspěvky

okresní finále mladších žáků ve florbalu 2018

5. 11. 2018

Dne 15.10.2018 se konalo okresní finále mladších žáků ve florbalu. ZŠ Ševětín reprezentovali žáci 6. – 8. tříd (2005 – 2007). Arénou, kde se všechna střetnutí odehrála, byla hala Meteoru ČB. Turnaje se zúčastnilo celkem 19 škol. Systém turnaje byl nekompromisní. Hrálo se na jednu porážku K. O. systémem. Úvodní kolo se nás netýkalo a byli jsme přímo nasazeni do druhé fáze. V té nás čekal tým ze ZŠ Dubné. Start zápasu nám vyšel parádně a už v první minutě vsítil první branku utkání Dominik. Netrvalo dlouho a naše úvodní formace se prosadila podruhé, když do odkryté branky zacílil svůj projektil Tomáš. Po vedení 2:0 nastoupila druhá herní formace. Ta se především v začátku utkání potýkala se špatným zpracováním a z toho pramenilo soupeřovo snížení. V druhé polovině zápasu přidal branku na 3:1 Dominik. Tato branka nás uklidnila a soupeře jsme do žádné vážnější šance nepustili a dovedli utkání do vítězného konce. Ve čtvrtfinále nás čekal favorit turnaje ze ZŠ Grünwaldova, který měl v sestavě hned několik žáků z hokejového týmu Motor ČB. Po úvodní klidné pětiminutovce nás soupeř přehrával rychlou kombinační hrou a důrazem. Během tří minut padly do naší branky tři góly a to zápas rozhodlo. V předposlední minutě vsítil gól na 1:3 Dominik. V závěru jsme měli ještě dvě slibné šance, zkušený soupeř si však vedení pohlídal a postoupil do finále.

Z celkového počtu 19 škol jsme se umístili na 5. – 6. místě, což si myslím, že v konkurenci velkých českobudějovických škol je solidní výsledek a dobrý základ do dalších turnajů.

Sportu Zdar.

Mgr. Jan Duspiva

 

Soutěž pišqworky 2018

15. 10. 2018

Tým žáků z osmičky jede dne 16.11.2018 reprezentovat do Č. B. naši školu v pišqworkách.
Soutěž pišqworky je jedním z projektů spolku Student Cyber Games, který již od roku 2003 propojuje školu se zábavou pomocí studentských soutěží.
Tomu také napovídá motto spolku, které zní „Hra školou“ a SCG se jím řídí při organizování svých akcí.
Pravidla jsou jednoduchá a vyhrát může každý, kdo ukáže schopnost pracovat v týmu a logicky myslet.
Hlavním cílem projektu pišqworky je vzbudit v mladých lidech zdravé sebevědomí a podpořit jejich soutěživost, logické uvažování i trpělivost.
SCG je organizace plná mladých lidí, převážně studentů středních a vysokých škol. Na projektu pišqworky jich pracuje přibližně padesát.

JSch

pis.jpg

 

Sportovní liga ZŠ

23. 9. 2018

Ve školním roce 2018/2019 se ševětínská škola zapojí do mnoha pro nás nových sportovních akcí. Po již zmíněném Sazka Olympijském víceboji se naskýtá možnost účasti ve Sportovní lize základních škol – O pohár ministra školství. V této soutěži žáků základních škol mají děti možnost utkat se v sedmi sportovních disciplínách, konkrétně v atletice, minifotbalu, florbalu, basketbalu, volejbalu, házené a plavání. Každá škola se může rozhodnout, zda utvoří družstva pro všechny sporty, nebo si vybere jen některé. Žákovské týmy mají možnost vypracovat se ze školního kola přes okresní a krajské až do republikového finále. V tom se střetne pět vítězů kvalifikačních kol a družstvo pořadatele.
Věřím, že navážeme na předchozí úspěšnou účast v atletické soutěži O pohár rozhlasu, která je součástí Sportovní ligy ZŠ a zabojujeme i v ostatních disciplínách.

Mgr. Michaela Hašová

 

Sazka Olympijský víceboj 2018

16. 9. 2018

S novým školním rokem se naše škola zapojuje do nových projektů.
Jedním takovým je Sazka Olympijský víceboj. Ten sdružuje školy napříč celou republikou a má za úkol přivést děti ke sportu hravou formou. Ti nejúspěšnější žáci druhého stupně základních škol postupují do okresních a dále krajských kol. Vítězové z jednotlivých krajů se pak utkají ve velkém republikovém finále.
Pro děti z prvního stupně je určen Olympijský diplom. Díky němu děti mohou porovnat své dovednosti s vrstevníky a dozvědět se, jaký sport je pro ně ten vhodný.
Všechny školy mají možnost zúčastnit se slosování o trénink s olympionikem a další hodnotné ceny.

Mgr. Michaela Hašová

 

Turnaj o pohár starosty města Týn nad Vltavou, 2018

28. 6. 2018

Poslední červnový týden se naše škola zúčastnila tradičního turnaje ve florbale „O pohár starosty města Týn nad Vltavou“.
Sport s děravým míčkem, který má kořeny ve Skandinávii, si naši žáci velice oblíbili a dosahují v něm výborné úrovně. I proto jsme před turnajem byli pasováni do role favorita. Vedle Zš a Mš Ševětín přijely do krásné sportovní haly také školy z Dřítně, Malé Strany (Týn nad Vltavou) a Chrášťan. Hrálo se skupinovým systémem každý s každým. Za vítězství se do tabulky udělovaly tři body, za remízu bod jeden. Pořadatelé ze Zš Malá Strana vypsali pro tento rok tři kategorie (mladší žáci, starší žáci, dívky). Naše škola startovala pouze v chlapecké části turnaje, ale pro další rok se počítá i se stále se zlepšujícím týmem dívek. (Napínavý popis utkání si přečtete po rozkliknutí: CELÝ PŘÍSPĚVEK.)
Zhodnocení:
Starší žáci: 1. místo
Mladší žáci: 1. místo

Mgr. Jan Duspiva

 

Pohár rozhlasu 2018 - kategorie IV.

16. 5. 2018

Tak jako každý rok, i letos se zástupci nejstarších ročníků naší školy vypravili na okresní kolo atletického závodu Pohár rozhlasu. Tento rok se akce konala dne 11. května v prostorách atletického stadionu SK Čtyři dvory v Českých Budějovicích. Naši školu reprezentovali žáci osmé a deváté třídy, které doplnili také tři chlapci ze sedmých tříd.

Tato soutěž nehledí na výkony jednotlivých sportovců, ale celkové bodové hodnocení daného družstva. Každý žák může soutěžit maximálně ve dvou disciplínách plus ve štafetě. Štafetami chlapců byl letošní ročník zahájen. To navodilo tu správnou atmosféru. Ševětínská děvčata ukázala týmového ducha a chlapce podporovala hlasitým fanděním, což je vyburcovalo k velmi pěkným výkonům. Spolu se štafetami zahajoval závod v dívčí kategorii skok daleký, ve kterém jsme měli hned tři želízka v ohni. Každé z děvčat mělo celkem čtyři pokusy, z nichž vzešly velmi slušné výsledky. Na chlapecké štafety volně navazoval vrh koulí, kde mělo naše družstvo dva reprezentanty, ti podávali také velmi pěkné výkony. Závod pokračoval štafetami děvčat a skokem vysokým v chlapecké kategorii. I dívčí kvartet ve štafetě ukázal, že do výkonu umí dát opravdu vše. Ve skoku vysokém se chlapci drželi velmi dlouho v soutěžním poli a odolávali postupnému navyšování laťky o čtyřcentimetrové úseky. Nejlépe z našich se vyšvihl žák 9. třídy, který se výkonem 147 cm dostal na krásné 14. místo ze čtyřicetipěti soutěžících. Také děvčata se s vrhem koulí popasovala obstojně, což družstvu přidalo mnohé body k dobru. Jako další následoval sprinterský závod na 60 metrů dívek souběžně se skokem dalekým chlapců. V obou těchto disciplínách naši zástupci neohroženě bojovali a získali další skvělá umístění. Naše nejlepší sprinterka, žákyně 8. třídy, si doběhla pro 15. místo a za sebou nechala dalších dvacetšest závodnic. Děvčata poté překonávala stále se zvyšující laťku na skoku vysokém a na oválu zatím chlapci sprintovali na vzdálenost 60 metrů. Sprinter z 9. třídy si doběhl pro 18. místo a pouhou setinu sekundy a tudíž o jedinou příčku za sebou nechal spolužáka z 8. ročníku. To byly v konkurenci padesáti závodníků opět skvělé výkony. Na závěr už zbývaly pouze hromadné běžecké disciplíny 800 metrů děvčat a 1500 metrů chlapců. Zde se opět ukázala soudržnost celé naší výpravy, když se zbývající děti seběhly k běžecké dráze povzbuzovat své kamarády. Děvčata i chlapci v tomto závěrečném běhu opět předvedli bravurní výkony. Zde musím znovu vyzdvihnout našeho běžce z 9. ročníku, který se ve svém rozběhu postupně probojoval až na druhou příčku a v celkovém žebříčku skončil pátý. V celkovém umístění nakonec děvčata brala 14. příčku z patnácti družstev a chlapci pro sebe urvali krásné 11. místo v konkurenci šestnácti dalších.

Tímto bych chtěla všem závodníkům zastupujícím naši školu velmi poděkovat za vzornou reprezentaci a pogratulovat jim za skvělé výkony. Nezúčastněnému čtenáři by se možná mohlo zdát, že naše výsledky nejsou nikterak oslňující, opak je však pravdou. Pohár rozhlasu je závod s dlouholetou tradicí a obrovskou konkurencí. Už jen to, že naše děti měly odvahu postavit se na start, je úctyhodné. Umístění v první polovině startovního pole si zaslouží smeknout klobouk.

Mgr. Michaela Hašová

 

Pohár rozhlasu kategorie mladší žáci

16. 5. 2018

Další sportovní akcí, které jsme se tento rok zúčastnili, byla soutěž nejlepších atletů „O pohár rozhlasu“. Kategorie mladší žáci (6. a 7. třída) se konala 9. května na atletickém stadiónu SK Čtyři Dvory. Závodilo se v pěti hlavních disciplínách (hod kriketovým míčkem, skok do výšky, skok do dálky, sprint na 60 metrů a běh na 800/1000 metrů) a štafetovém běhu. Kromě štafety se započítávaly vždy dva nejlepší výkony v dané disciplíně do pořadí týmů. Bohužel kategorie byly vypsány tento rok trochu nešťastně, kdy ze 7. třídy nemohli závodit žáci ročníkového narození 2004. Zejména pro menší školy, které nedisponují takovým počtem žáků, to bylo velké oslabení. Nakonec jsme dali dohromady tým osmi kluků a sedmi holek.

Sraz jsme měli tradičně v 6:30 na náměstí.Odtud jsme vyjeli linkovým autobusem prožít krásný sportovní den. Po příjezdu na atletický stadion se řešily především organizační věci a nastala celá řada zmatků. Pár škol si nepřečetlo vyloučení ročníku 2004 a jejich žáci, kteří s nimi přijeli ve špatný den, nakonec soutěžili mimo pořadí. Začátek závodu byl tedy zpožděn o nějakých 30 minut. Po rychlém rozcvičení, přišla na řadu štafeta. Kluci doběhli ve svém rozběhu na druhém místě ze čtyř. Holčičí štafeta, která spoléhala především na svoji sehranost předávek, odstartovala výborně a až do cílové rovinky vedla. Nakonec skončila stejně jako kluci ve svém rozběhu na druhém místě.

Po štafetách nastal rychlý sled dalších disciplín. V té době by pan učitel (trenér) potřeboval minimálně svého dvojníka, aby stíhal koučovat, motivovat a podporovat své svěřence. Naštěstí v každé disciplíně startovali za školu vždy 2-3 atleti (byl dostatek času, než se dostala na všechny řada), přitom první dva výkony se počítali do celkového výsledku. Zde jsme doplatili na menší počet žáků a nemohli do každé disciplíny nasadit plný počet tří závodníků (každý žák mohl nastoupit maximálně do dvou disciplín + štafety). Takto probíhaly jednotlivé disciplíny až do 13:30. Vůbec tou poslední disciplínou byl zabijácký běh na 600m (dívky) a 1000 metrů (kluci). Zde jsem opravdu své svěřence litoval, neboť teplota se blížila tropům. Nicméně pro dobrý výkon bylo potřeba žáky nelitovat, ale pořádně je nabudit. Jako první se na svoji nekonečnou pouť (1000m) vydali kluci. Výmluvy typu, že se jim po 2,5 kolech na atletickém oválu zatočí hlava, jsem nebral v potaz, a tak bych chtěl pochválit zejména žáka 6. B, který se nechal strhnout atmosférou a oproti školním výkonům se zlepšil téměř o třicet vteřin! Sportovní den zakončily dívky v běhu na 600m a i zde docházelo k výborným výkonům, jelikož soutěž skončila zhruba s půl hodinovým zpožděním, nečekali jsme na výsledky a pádili na autobus.

Z elektronických výsledků jsme se dozvěděli, že kluci skončili v pořadí týmů na 10. místě z dvanácti a dívky na 11. ze čtrnácti. I tak jsem byl s celkovým výkonem a přístupem žáků velmi spokojen, neboť jsme patřili k nejmenším školám, které se závodu zúčastnily (některé školy měly v ročníku až 4 třídy). Vedle pořadí týmů se sčítaly i výkony jednotlivců. Zde nejlépe naši školu reprezentoval žák 7. A, který vedle florbalu prokázal svoji šikovnost i v atletice a skončil na 7. místě ze 100 závodníků!!! V dívkách se nejlépe umístila žákyně 6. B, která obsadila 17. místo ze 112 závodnic. Za zmínku ještě stojí, že náš tým patřil na závodech k nejmladším, kdy pouze dva studenti z patnácti jsou žáky 7. třídy. Většina týmu tak bude moci využít své zkušenosti v této kategorii i v dalším roce.

Opět za rok! Silnější, moudřejší a hladovější po úspěchu. Sportu zdar!

Mgr. Jan Duspiva

 

McDonald´s Cup 2018

10. 5. 2018

 Jak již bývá tradicí i tento rok se naše škola zúčastnila fotbalového turnaje nejmladších žáků McDonald cupu. Hrálo se 3. května v areálu Vysoké školy Na Sádkách, kde pořadatelé připravili 4 hrací plochy. Naši školu reprezentovali žáci 1. až 4. třídy.

Náš tým byl vylosován mezi týmy ZŠ Máj, ZŠ Žimutice a ZŠ O. Nedbala. V prvním utkání jsme nastoupili proti ZŠ O. Nedbala a vstup to byl přímo hororový. Během prvních 10 minut jsme dostali tři laciné góly a kluci působili jako by na hřišti ještě spali. Po poločase se naše hra zlepšila o 100%. Začali jsme mnohem více bojovat, vyhrávali jsme osobní souboje a díky tomu jsme dvě minuty před koncem srovnali na 3:3. Bohužel z následného rozehrání se nepodařilo naší obraně uhlídat útočníka s číslem 10, který vsítil svoji druhou branku a zápas rozhodl v náš neprospěch 4:3.

Do dalšího utkání proti týmu ZŠ Máj jsme nastoupili s odlišným rozestavením (3:2:2). Od prvních minut jsme soupeře dostávali pod obrovský tlak. První poločas skončil 3:0 pro naše mladíky. V druhém jsme přidali ještě dvě branky a zápas skončil 5:0. V posledním zápase jsme se radovali z vítězství 3:0 proti ZŠ Žimutice. Postupový klíč byl však neúprosný. Do semifinále postupoval vždy pouze vítěz skupiny a tím byla v naší skupině škola ZŠ O. Nedbala. Se skóre 12:3 jsme se umístili na druhém místě ve skupině a byli jsme vůbec nejlepším týmem na druhém místě ve skupině.

Tímto by pro nás za normálních okolností turnaj končil, ale na poli manažerském došlo k domluvě mezi naší školou a ZŠ J. Baara, který taktéž skončil na druhém místě ve skupině. V duchu přátelské atmosféry náš tým potvrdil vzrůstající formu a soupeře porazil 4:1.

Z celkového počtu 16 škol jsme skončili na krásném 5. místě. Zejména bych chtěl pochválit žáka 4. třídy, který patřil k nejlepším na turnaji a byl výborným leaderem a příkladem správného sportovce pro mladší spoluhráče. Velice se mi líbilo, že i hráči, kteří nebyli v základu, své spoluhráče mohutně povzbuzovali a tvořili kompaktní tým. Kluci si turnaj náramně užili. Od pořadatelů dostali reklamní předměty v podobě magnetů a náramků, od trenéra (učitele) potom sladkou odměnu v podobě zmrzliny (ledové tříště). Po skončení jsme vyrazili směr IGY. Zde jsme doplnili spálené kalorie a s plnými bříšky a krásným pocitem ze sportovního výkonu odjeli směr Ševětín.
Sláva vítězům, čest poraženým!

Mgr. Jan Duspiva

 

Sportovní akce – Malá kopaná ČB

2. 5. 2018

Dne 24. 4. 2018 jsme se zúčastnili turnaje malé kopané v Českých Budějovicích.
Naši školu reprezentovali žáci 7. až 9. třídy. Ve skupinové fázi jsme byli vylosováni mezi týmy Strýčic a Trhových Svinů. Druzí jmenovaní se na turnaj nedostavili (zřejmě ze strachu z našich borců). Na poslední chvíli se přihlásil tým L. Kuby z ČB, který zastoupil místo Trhových Svinů. V prvním zápase jsme se utkali s týmem Strýčic, který jsme přehráli ofenzivním pojetím hry 2:0. V zápase o všechno jsme sehráli nervy drásající utkání proti ZŠ L. Kuby. Po nádherné dalekonosné střele žáka 7.B jsme se ujali vedení 1:0. V dalším průběhu utkání jsme hrozili z rychlých „brejků“, kterým chyběla přesná přihrávka a lepší zakončení. Tři minuty před koncem přišel šok, když se nepodařilo odkopnout lehký míč a soupeř s notnou dávkou štěstí vyrovnal. Těsně před koncem utkání měli žáci L. Kuby rozhodnutí na svých kopačkách, ale výborným zákrokem nás podržel brankář (9. třída). Zápas skončil remízou 1:1 a se čtyřmi body jsme čekali, jak dopadne poslední střetnutí skupiny. V tom zvítězili žáci L. Kuby 2:1 a tento výsledek nám zaručil o pouhý jeden gól prvenství ve skupině. V semifinále jsme narazili na ZŠ Grünwaldova, která si ve skupině počínala suverénně (8:0, 5:0). V tomto utkání jsme se soustředili především na obranu. Tým ZŠ Grünwaldova disponoval řadou hráčů z Dynama ČB a podle toho se odvíjela i taktika na rychlé protiútoky. Po celou dobu utkání jsme byli důstojným soupeřem. Soupeř rozhodl utkání jednou povedenou akcí a zápas tak skončil 1:0. V zápase o třetí místo jsme vyzvali žáky ze ZŠ Pohůrecká, kteří stejně jako my prohráli v semifinále s favoritem ze ZŠ Máj I. (fotbalová akademie Jihočeského kraje) 4:1. Bohužel ani tento zápas se nám nepodařilo vsítit branku, zápas skončil 0:2. Z celkového počtu 12 účastníků jsme se umístili na krásném 4. místě. Před námi skončili na stupních vítězů pouze školy z Českých Budějovic. Pro některé hráče to byl zřejmě jejich poslední fotbalový turnaj za ZŠ Ševětín a pevně věřím, že dobré jméno naší školy budou reprezentovat i nadále.
Sportu zdar!

Mgr. Jan Duspiva

 

Pythagoriáda 2018

9. 4. 2018

Pythagoriáda patří mezi oblíbené matematické soutěže. Je určena všem žákům 5., 6., 7.a 8. ročníků základních škol a jim odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, kteří mají zájem o matematiku. Cílem Pythagoriády je zvýšit zájem o matematiku u co nejširšího počtu žáků. Úlohy této soutěže vycházejí ze znalostí matematiky odpovídajících ročníků ZŠ a víceletých gymnázií, zúčastnit se této soutěže může každý žák příslušného ročníku - není tedy nutné být matematickým talentem. Příklady rozvíjí mj. prostorovou představivost či logické uvažování. Soutěž má dvě kola školní a okresní. Úlohy pro jednotlivá kola jsou zpracovány autorským kolektivem tvořeným pedagogy ze ZŠ a víceletých gymnázií. Úlohy prochází recenzí učitelů matematiky a pedagogickou recenzí. Obsah úloh nepřesahuje výstupy z RVP.

V naší škole soutěžilo celkem 79 žáků 5. - 8. tříd.
Nejlepší výsledky měla třída 5.A.

JSch