Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní akce

Příspěvky

Včely ve škole 2019

6. 3. 2019

V těchto dnech se mohou děti seznámit se včelou medonosnou a jejím každodenním životem. Na chodbě na okně směrem ke školní jídelně máme zabudované zařízení, kde lze včely pozorovat. Také je pěkně vidět, jak včely vylétají ven a hledají si první jarní potravu. Včely máme zapůjčené od pana Čtvrtníka, který přijde dětem o včelách vyprávět. Děti se seznámí s pojmy: matka, včelstvo, plást, nektar, trubec, včelí tanec, včela průzkumnice,... Je velice zajímavé, pozorovat život v úlu.

vcely-kolaz.jpg

 

Lyžařský kurz 2019 - závěrečná zpráva

6. 3. 2019

Stejně jako každý rok se i na počátku toho letošního konal pro děti ze 7. ročníků a další zájemce z řad starších žáků Lyžařský dji_0360.jpgvýcvikový kurz. I letos jsme využili osvědčené kombinace ubytování nad Lipenskou přehradou v penzionu Kobylnice a lyžování v rakouském středisku Hochficht. Nedělní odjezd od školy proběhl bez větších komplikací a celá naše výprava čítající 36 žáků, 3 učitelé a zdravotnice se mohla vydat směle kupředu. Po cestě trvající zhruba půl druhé hodiny nás na Kobylnici přivítali chutnou večeří.

Pondělí a úterý jsme strávili lyžováním za bezchybného počasí. Po snídani a přesunu na svah nás čekaly vždy zhruba tři hodiny lyžování následované obědem v podobě balíčku a polední pauzou. Ty pak vystřídaly další téměř tři hodiny brázdění svahů. Po večeři byla pro děti připravena vždy teoretická výuka v podobě přednášky na různá lyžařská témata, na kterou navázala zábava vedená vždy jednou ze skupin žáků.

Středa byla už tradičně dnem odpočinkovým – bez lyžování. O lenošení a válení však nemůže být řeč. Dopoledne jsme se rozdělili na dvě skupiny, kdy se každý mohl svobodně rozhodnout, zda navštíví bazén na Lipně nebo výstavu vodního světa ve Frymburku. Po dvou hodinách ve vodě, dostatečně vyplavaní či obohacení o nové znalosti, jsme si užili oběd tentokrát v příjemném prostředí penzionu. Odpoledne jsme zasvětili procházce na Kramolín a jízdě na bobové dráze. Jeden vylosovaný šťastlivec získal památku v podobě záznamu jízdy pořízené dronem.

Čtvrtek byl stejně jako první dva dny ve znamení lyžování prozářeného sluncem, přičemž odpoledne byl na programu dvoukolový závod ve slalomu. Nejrychlejší sjezdy a další výrazné výkony byly večer oceněny medailemi, diplomy a drobnými věcnými cenami. V pátek nás čekala už jen snídaně, rozloučení s majitelem penzionu a poslední lyžovačka před návratem domů. Na závěr kurzu se nám počasí sice trochu zkazilo, oblohu potáhla šedá mračna a lehký déšť střídalo sněžení, ale ani to neodradilo naše statečné lyžníky a páteční sjezdování si dosyta užili.

Dětem se lyžování líbilo natolik, že i přes nepřízeň počasí vydržely brázdit sjezdovky do čtvrté hodiny odpolední, pak už zbývalo jen naložit lyžařské vybavení do autobusu, nic a nikoho na sjezdovce nezapomenout a mohlo se vyrazit k domovu. Myslím, že s radostí můžu konstatovat, že si kurz všichni zúčastnění užili bez újmy na zdraví či majetku a do Ševětína se vrátili obohaceni o další sportovní zkušenosti a dovednosti. Nezbývá než doufat, že děti budou svůj lyžařský um i nadále rozvíjet a tento kurz nebyl jejich posledním zážitkem na dvou dřevěných prkénkách.

Mgr. Michaela Hašová

 

4.A v PRAVĚKU

1. 3. 2019

Představa pravěku není pro nikoho jednoduchá. Žáci 4.A namalovali pravěk, jak ho vidí oni. Namalovali pravěkého člověka, život v jeskyni, pravěkého nosorožce, lov na mamuta, pěstní klín a sošky, které lidé v pravěku vyráběli a našly se ve vykopávkách.

Mgr. Helena Kubová

pravek-kolaz.png

 

Co napsali žáci 4.B o projektu EDISON 2019

1. 3. 2019

Více se dočtete po otevření celého příspěvku.

as.jpeg

kolaz-edison-dana.jpg

 

LVK - den třetí, "odpočinkový"

27. 2. 2019

Dnes byl "odpočinkový den". Navštívili jsme Vodní ráj Aquaworld a horskou bobovou dráhu v Lipně nad Vltavou. Zítra jedeme opět lyžovat. 

kolaz-hory2.jpg

kolaz-lyze-3.jpg

 

projekt EDISON 2019 - poděkování škole

27. 2. 2019

Igor Miguel Nascimento Zanata dos Santos nám napsal své postřehy o pobytu v naší škole v rámci projektu Edison.

I really loved your school. The love and attention of the students, the kindness of the teachers and the beauty of the region were enough to show my team and me the good things about Czech Republic. Edison in Sevetin was organized in a good way and we could enjoy our time showing our culture, having a great time with our AMAZING host families and, of course, now we want to come back.
Vaši školu jsem si opravdu zamiloval. Lásku a pozornost studentů, laskavost učitelů a krásu regionu, která mě i mému týmu ukázala dobré věci na České republice. Edison v Ševětíně byl dobře organizovaný a my jsme mohli využít čas pro prezentaci naší kultury. Příjemně jsme si užívali pobyt v našich hostitelských rodinách a samozřejmě bychom se rádi vrátili zpět.

Igor Miguel Nascimento Zanata dos Santos

 

Lyžařský kurz 2019

26. 2. 2019

Tento týden probíhá lyžařský kurz našich žáků v největším rakouském skiareálu mimo Alpy. Jedná se o Skiareál Hochficht. Kurzu se účastní převážně žáci sedmých ročníků, ale nechybí ani osmáci, nebo i někteří žáci z devítky. Přejeme jim krásné počasí a ať se DAŘÍ!

kolaz-hory.jpg

 

GLOBAL VILLAGE - EDISON 2019

25. 2. 2019

Ve středu dopoledne se v rámci projektu EDISON uskutečnila akce s názvem GLOBAL VILLAGE. Naši stážisté si ve vstupní hale školy rozložili malé stánky s ukázkami různých předmětů, letáčků a dalších zajímavostí ze své země. Nechyběla ani malá ochutnávka tradičních pokrmů a sladkostí. Prohlédnout si a ochutnat přišly i nejmladší děti z prvních a druhých tříd. Jazykové bariéry jim pomáhali překonat spolužáci z 8. a 9 ročníků. Výstavku navštívili všichni žáci i se svými učiteli. Prázdné stolky a spousta „selfíček“ jsou důkazem toho, že se akce povedla.

Mgr. Ivona Hercegová

gv1.jpg

gv2.jpg

 

Sportovní odpoledne s Edisonem 2019

21. 2. 2019

V úterý 19. 2.2019 proběhlo na naší škole sportovní odpoledne. Jako minulý rok jsme si se studenty z cizích zemí vyzkoušeli florbal. Jedná se o evropský sport, který není ve světě moc známý. Všichni z projektu Edison tedy podstoupili svoji florbalovou premiéru a zhostili se toho na výbornou. Turnaje se zúčastnily čtyři týmy (Brazílie, Indonésie, Gruzie, Austrálie). V čele každého týmu stál zástupce své země. K nim se přidaly děti z vyššího stupně a vytvořili tak početné týmy. V turnaji samotném nešlo o celkové vítězství, ale především o to strávit s našimi zahraničními přáteli příjemné sportovní odpoledne. A to se podařilo. Především mezi studenty z Edisona panovala zdravá rivalita. Děti, které se nechtěly turnaje přímo zúčastnit, fandily svým favoritům. Vedle potlesku používali i vlastnoručně vyrobené vlajky, kterými mávali nad hlavou. Průběh soutěže byl od samého začátku až do konce napínavý a neskutečně vyrovnaný. O tom svědčí i fakt, že o vítězi rozhodl jediný gól. Z celkového vítězství se radoval tým Indonésie vedený Tsaniou. Druhé místo obsadil tým Austrálie (Calvin), třetí Brazílie (Igor) a čtvrtá skončila Gruzie (Nino). Za svoji snahu obdržel každý tým věcné ceny. Za velké pozitivum považuji fakt, že o turnaj byl mezi dětmi obrovský zájem. Vedle žáků 7. – 9. tříd se turnaje zúčastnila i řada dětí, kterým skončila výuka. Sportovní odpoledne nám ukázalo, že dělat věci společně, i když je každý z jiné kultury, rasy, přináší spoustu radosti a zábavy. Už nyní se těšíme na další rok našeho sportovního setkání.

Mgr. Jan Duspiva

kolaz-ed-2.jpg

 

projekt EDISON 2019

13. 2. 2019

Stejně jako minulý rok, tak i letos, se naše škola zapojila do Projektu EDISON. V týdnu od 18.2. do 24.2. přijedou do školy 4 zahraniční studenti vysokých škol. Tentokrát se setkáme s dívkami z Gruzie a Indonésie a chlapci z Brazílie a Austrálie. Stejně jako minulý rok stážisté formou prezentací představí žákům své země, seznámí je s různými zajímavostmi z oblasti sociální, kulturní, politické apod. Součástí prezentací jsou i různá videa, hry a tanec, takže se děti mohou aktivně zapojit a zejména mají příležitost po celou dobu komunikovat v angličtině. Navíc vybraní žáci 8. a 9. tříd budou po celý týden studentům k dispozici jako asistenti a především v nižších ročnících budou pomáhat s překonáváním jazykových bariér. Stážisté jsou ubytováni v rodinách našich žáků. Kromě prezentací, které probíhají v dopoledním vyučování, se snažíme alespoň částečně vyplnit i volný čas studentů. Letos navštívíme zkoušku místního folklórního souboru „Blaťák“, připravujeme společné sportovní utkání, chystáme procházku po Ševětíně, spojenou s návštěvou místního kostela a pro učitele a stážisty bowlingový večer. Věříme, že se nám celý týden vydaří, děti i dospělí navážou nová přátelství a všichni společně si to užijeme.

Mgr. Ivona Hercegová

kolaz.jpg

img_20190213_094527.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

následující »