Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní akce

Příspěvky

Ježkův rok a 2. a 3. třídy

7. 10. 2020

Ve dnech 25. 9. a 2. 10. 2020 navštívili žáci druhých a třetích tříd v rámci projektového dne mimo školu farmu v Chlumečku u Křemže. Zde se formou vyprávění, otázek a příběhu dozvěděli zajímavosti ze života ježka. Nyní už ví, jak probíhá celý ježkův rok, jak žije, co loví, čím se živí v zajetí, kdy spí, kolik mívá mláďat a jak o ně samička pečuje. Naučili se postarat o ježka nemocného i zraněného. Prostřednictvím motorických her, kruhových puzzlí a pracovního listu si upevnili nově nabyté vědomosti. S nadšením pozorovali živého afrického ježka. Na památku si domů každý žák odvezl vlastnoručně vyrobeného ježka z ovčí vlny.

třídní učitelky 2. a 3. tříd

jezek.png

 

Kláštery Český Krumlov, 6.A a 6.B 2020

28. 9. 2020

Ve čtvrtek 24. září jsme se s žáky 6. ročníků zúčastnili exkurze organizované Kláštery ČK. Po velice příjemném uvítání nás organizátoři akce seznámili s programem a následně rozdělili do dvou skupin. První část naší návštěvy byla ryze manuální. Někteří žáci si pod odborným dohledem vyráběli mýdla a koupelovou sůl. Jiní navštívili kovárnu, kde si za pomoci kovářů vyrazili památeční minci se znakem pánů z Rožmberka. Následovalo zábavné tvoření zvířátek a po těžkém výkonu také zasloužená svačina. I druhá polovina naší exkurze byla zábavná a obohacující. Příjemný doprovod nás společně s žáky provedl kláštery, kde jsme si prohlédli odkryté gotické fresky, zahráli „na hledače“ a nakonec jsme se seznámili s životem středověkých lidí. Poznávali jsme jednotlivé středověké vrstvy (panovníky, šlechtu, duchovenstvo, ale i řemesla), viděli dobové oblečení a poznávali potraviny, které si v té době mohli dopřávat. Cestou k autobusu jsme stihli navštívit i místní medvědy a plni nových zážitků se vrátili domů.

Mgr. Veronika Truhlářová a Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

kolaz-klastery.png

 

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět

23. 9. 2020

Naše škola je zapojena v projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, který vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. V minulém nelehkém školním roce se úkolů zhostily dívky z osmé třídy. Za jejich snahu a píli byly odměněny zajímavými cenami. Na závěr připojuji citát Jana Amose Komenského „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!“

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

recyklohrani-2020.jpg

 

Husitské muzeum a Kozí hrádek - 7.A a 7.B - 2020

14. 9. 2020

a-tabor.pngDne 8.9.2020 se žáci 7.A a 7.B zúčastnili zajímavého projektového dne mimo školu v Táboře. Žáci navštívili Husitské muzeum a Kozí hrádek, kde absolvovali dva výukové bloky. Velmi zajímavou a interaktivní formou se dozvěděli o významu husitství, o dobových zbraních, bojových technikách a o nejvýznamnějších postavách této doby. Plnili různé úkoly jak uvnitř muzea, tak i venku na zřícenině Kozí hrádek, kde také po vyluštění tajenky našli poklad ve formě sladké odměny. Zkusili si například bojovat na bojovém voze husitů, obléct drátěnou košili a ve skupinách se snažili zjistit význam neznámého předmětu. Jsem přesvědčena, že získané poznatky uplatní tento rok v hodinách dějepisu a lépe si danou látku zapamatují.

Mgr. Irena Procházková a Mgr. Ivona Hercegová

 

Projektový den OČMU 2020

6. 9. 2020

V pátek 4. 9. 2020 proběhl na naší škole ZŠ a MŠ Ševětín každoročně organizovaný projektový den "Ochrana člověka za mimořádných událostí". Na školní zahradě byla stanoviště, která byla připravena pod vedením pana Jana Fedry ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů městyse Ševětín, Hasičským záchranným sborem České republiky, posádkou sanitky nemocnice Č. B., Městskou policií Trhových Svinů, zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a oddělením Ministerstva dopravy zvaným BESIP.

Jednotlivé třídy procházeli se svými třídními učiteli stanovišti, na kterých poznávali a upevňovali pravidla chování v nebezpečných situacích. Hasičský sbor navíc žákům představil svou garderobu a někteří siláci si mohli vyzkoušet, jak náročné je manipulovat s hasičským vybavením. Samozřejmostí byl i detailní průzkum hasičského auta a zkouška hlasitosti požárních sirén. U záchranné služby se žáci projeli s lehátkem a zažili spoustu legrace s vysílačkami, které jim záchranáři ochotně půjčili. Policejní stanoviště nebylo jen o poznání tohoto povolání, ale žáci si s velkým zájmem prohlédli i policejní doplňky (pouta, obušek) a techniku. Největší zájem byl díky strážníkům, kteří se rozhodli změřit rychlost běžců z řad žáků, o radar. Žáci se střídali, porovnávali své výsledky a mnozí se dokonce dožadovali druhé šance. A proč také ne, vždyť žákyně 6. ročníku měla rychlost 24 km/h a byla tak rychlejší než někteří starší chlapci. Zábavná byla i stanoviště VZP a BESIP. Žáci skákali přes švihadlo nebo panáka, házeli na terč a úspěšně prošli i rychlým testem s dopravními značkami.

Tento den jsme si všichni velice užili a pro naše žáky byl jistě velkým přínosem. Ještě jednou děkujeme všem, kteří svůj volný čas věnovali našim dětem a připravili nám tak úžasné dopoledne plné nevšedních věcí.

kolaz-ocmu-2020.jpg

 

První den školního roku 2020 - 2021

4. 9. 2020

V úterý 1. září 2020 panoval již od rána před Základní školou Ševětín i uvnitř dlouhou dobu nevídaný ruch. Směřovaly sem větší i menší skupinky těch nejmenších i těch o něco starších, ale i mnoha rodičů, kteří si nechtěli nechat ujít důležitou roli doprovodu při školním poprvé… I když to na první pohled mohlo chvílemi na někoho působit chaoticky, bylo vše předem dobře nachystáno a v mezích současných pravidel upraveno. Všichni pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci se totiž již během předcházejících dnů snažili vše připravit co nejlépe tak, aby tento slavnostní den mohl probíhat bez větších problémů a téměř normálně – jako v době předkoronavirové.

Tentokrát ale byly dychtivě zvědavé a plné očekávání nejen tváře prvňáčků, kteří se sem vypravili v mnoha případech opravdu poprvé (zápis na jaře probíhal ze známých důvodů bez nich), ale natěšeně a nedočkavě vypadali i jejich o něco starší spolužáci. Pro mnohé z nich to totiž byla také taková „obnovená premiéra“, kdy se po téměř půl roce měli setkat se všemi svými spolužáky najednou. Na všech bez rozdílu bylo ale vidět, že se do školy již opravdu těšili, i když ti větší to samozřejmě aspoň v některých případech nedávali tolik najevo. Na prvňáčky čekala nejen paní učitelka a pan učitel třídní, ale i spousta barevných pracovních sešitů i dalších dárečků, na jejich rodiče potom také mnoho přehledně uspořádaných pokynů a rad, které si mohli v písemné podobě odnést k prostudování a vyplňování. Radost ve většině dětských očí byla veliká a slzám dojetí se neubránila nejedna maminka. Děti a jejich rodiče přišla pozdravit a přivítat také paní ředitelka Jana Schnelzerová a paní starostka Romana Hajská.

Nezbývá než doufat, že školní rok bude probíhat bez nutnosti větších zásahů a dalších opatření, že budou moci probíhat aspoň některé tradiční akce během celého roku a hlavně, že se bude dětem ve škole dařit a líbit. Snad pomůže vzájemná slušnost a ohleduplnost k tomu, abychom všichni společně zvládli následující měsíce bez vážnějších zdravotních i jiných komplikací.

 

Lyže 2020

29. 2. 2020

Na předposlední den lyžařského kurzu nám příroda připravila překvapení v podobě čerstvě napadaného sněhu. Sjezdovky byly upravené a mohli jsme je všechny využít. Červené a modré sjezdovky nedělaly nikomu potíže. Mnozí zvládli dokonce i místní černou sjezdovku. Počasí se také umoudřilo. Na vrcholcích byla sice mlha, ale v průběhu dne se zvedla a objevilo se i sluníčko. Odpoledne se konal "velký slalomový závod" o ceny. Na zhodnocení celého LVK je určen čtvrteční večer, kde budou rozděleny diplomy a ceny v různých kategoriích. Poslední den už budeme jen pilovat naučené lyžařské styly a těšit se na své blízké, kterým se chystáme vyprávět nově nabyté zážitky.

Mgr. Eva Rodová, Mgr. Michaela Hašová, Mgr. Jan Duspiva

Kobylnice nás v neděli přivítala silným větrem a deštěm. Naštěstí se počasí přes noc umoudřilo a my jsme mohli vyrazit směr Hochficht. I přes nepřízeň letošní zimy jezdí všechny vleky a můžeme využít téměř všechny sjezdovky. Jarní prázdniny mají nejen děti z ČR, ale i z Rakouska, proto tyto sněhové podmínky využívá hodně lidí, ale my si lyžování stejně užíváme. Po dvou dnech jezdí již i začátečníci a zvládají sjezd i nejvyšší hory Hochficht. Dnes nás čeká odpočinkový den. Pojedeme na výstavu ryb do Frymburka a odpoledne půjdeme do Lipna na bobovou dráhu nebo na Stezku korunami stromů.

kolaz-lvk.png

 

Lyžařský kurz 2020

17. 2. 2020

Ve dnech 23. - 28. 2. 2020 se koná lyžařský výcvikový kurz
Odjezd: V neděli 23. 2. v 16:30 od školy - sraz 16:00
Příjezd: V pátek 28. 2. 17:30 - 18:00 ke škole (odjezd z Hochfichtu v 16:30)

Místo ubytování: Penzion Kobylnice, Lipno nad Vltavou - http://kobylnice.sumava.net/kobylnice/
Místo konání: Lyžařský areál Hochficht (Rakousko) - https://www.hochficht.cz/

 

Vánoční besídky 2019

20. 12. 2019

Na tento den se děti dlouho těšily, protože si povídáme u stromečku o vánočních zvycích, děti si navzájem dávají dárečky pro radost a ochutnávají cukroví.
Přejeme všem hezké Vánoce, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce.

kolaz-vanoce-2019.png

 

Je libo báseň nebo píseň?

19. 12. 2019

Konečně máme úspěšné řešitele! Již dva měsíce zdobí halu naší školy literární soutěž pro žáky 2. stupně (viz foto). Nástěnka obsahuje 30 barevných ukázek a úkolem našich žáků bylo zjistit, zda je ukázka básní nebo písní. S hledáním správné odpovědi jim měl pomoci QR kód, který si účastníci měli pomocí mobilní aplikace naskenovat a získat odkaz na webové stránky, jež sloužily jako rozcestník. Správné odpovědi doplněné o jména autorů a názvy děl měly být zaznamenány do přehledné tabulky a odevzdány ke kontrole. A takovou tabulku nám těsně před vánočními prázdninami se správnými odpověďmi odevzdali tři žačky osmého ročníku! Za svou snahu byly samozřejmě náležitě odměněny jedničkou a také sladkostí, za níž vděčí paní ředitelce.

Mgr. Veronika Truhlářová

img_20191219_064251.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

následující »