Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní akce

Příspěvky

Cesta kolem světa - Cassiopeia, 5.A a 5.B

12. 2. 2018

Žáci pátých tříd se ocitli na cestě kolem světa ve stejnojmenném programu výchovně vzdělávacího centra, které na objednání přijelo i k nám do školy. Žáci poznávali život na různých kontinentech (přírodu, živočichy, zvyky, jídlo... atd.). Zkusili si např. indiánský tanec, jíst sušené ovoce hůlkami a pod.

Mgr. Lenka Kovaříková

 

Techmania Plzeň 2018

7. 2. 2018

Dne 7. února jely šesté třídy a někteří žáci ze sedmých a pátých tříd do Plzně na Techmanii. Na začátku jsme se zúčastnili programu o kapalném dusíku. Dozvěděli jsme se, že kapalný dusík je se svojí teplotou -196 °C ideálním médiem k provádění řady zajímavých experimentů. Pomocí něj je například možné proměnit zeleninu v kus ledu nebo zmrazit balónek tak, že bude křehký jako sklo. Odvážní účastníci show si mohou vyzkoušet kapalný dusík doslova na vlastní kůži. Všechny tyto pokusy završil mohutný výbuch PET lahve.
Mimo jiné si děti zařádily v expozici Mathatlon. Spojení matematiky se sportem, které expozice mathatlon nabízí je ideální cestou k opakování základních matematických operací a principů. Případně může sloužit i jako přiblížení a zasvěcení do matematiky v praxi. V neposlední řadě si žáci mohou zasoutěžit formou dvanáctiboje a projevit tak míru své sportovní zručnosti v kombinaci se schopností řešit základní matematické problémy.
Někteří žáci navštívili i expozici Vesmír. V této expozici sedmadvacet interaktivních exponátů srozumitelnou formou představuje řadu fyzikálních a astrofyzikálních jevů a fenoménů. Na 920 m2  jsou prezentována témata, jako je hmotnost/tíha na planetách, sluneční soustava, Keplerovy zákony, tornáda, vulkanická činnost, fáze Měsíce, složení Země či složení Slunce.

JSch

 

Vánoční besídky 2017

22. 12. 2017

Žáci si dnes připravili vánoční besídky, kde ochutnali cukroví, zazpívali vánoční písně, rozdali si dárky, vyzkoušeli některé vánoční zvyky a společně se těšili na blížící se Vánoce...

img_6088.jpg

 

exkurze: Linec 24.10. 2017

25. 10. 2017

19-vstup-do-infocentra.jpg24.10. 2017 jsme se vydali na exkurzi do rakouského Lince. Cestou jsme udělali půlhodinovou přestávku, abychom si odpočinuli po delším sezení v autobuse. Zaujaly nás samoobslužné boxy. Největší úspěch měla pizza, kterou automat i ohřál. Potom jsme nasedli do autobusu. Do Lince zbývalo už jen pár kilometrů. Přijeli jsme před rozsáhlý areál železáren, koncern voestalpine Stahlwelt. Zaujala nás hned vstupní hala informačního centra. Nad našimi hlavami visely blýskavé koule, které připomínaly ocel. Materiál byl však plast, který je lehký. Počet koulí se nedal spočítat, ale je jich prý osmdesát. Poté jsme byli rozděleni do 3 skupin a ujali se nás průvodci. Další etapou prohlídky byla cesta firemním autobusem po areálu železáren. Zastavili jsme u vysoké pece, po 88 schodech jsme vystoupili na její vrchol, kde jsme na obrazovkách sledovali, co se děje uvnitř pece, odkud vytéká surové železo. Současně bylo vidět i do provozní haly, kde probíhal běžný pracovní den. Potom jsme přejeli do Muzea budoucnosti Ars Electronica Center. Prošli jsme několik laboratoří, nakonec nám promítli 3D film, ve kterém jsme navštívili starověký Řím i vzdálený vesmír.

Mgr. Hana Faloutová a Mgr. Daniela Klímová

 

Návštěva cizinců v Zš Ševětín

2. 10. 2017

Začátkem září přivítala naše škola zahraniční studenty zapojené do mezinárodního projektu EDISON. Šestice mladých lidí z Turecka, Jordánska, Číny, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu a Gruzie strávila na naší škole celý týden. Stážisté se postupně vystřídali ve všech třídách a prostřednictvím prezentací se snažili přiblížit našim žákům atmosféru svých domovských zemí. Děti se mohly aktivně zapojit nejen formou diskuse, při které si otestovaly své znalosti angličtiny, ale vyzkoušely si i praktické ukázky her a tanců spojených se zvyky a tradicemi. Velký dík patří vybraným žákům 9. třídy, kteří celý týden pomáhali se zajištěním akce.

Mgr. Ivona Hercegová

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12