Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní akce

Příspěvky

Tvoření ve 4.B

25. 9. 2018

musle.jpeg

obr.jpg

 

Exkurze do Vídně dne 18.9. 2018

24. 9. 2018

pohledy-na-viden.jpgDne 18.9. 2018 jsme se vydali na exkurzi do Vídně, kterou jsme tentokrát zaměřili přírodopisně a výtvarně. Zúčastnili se žáci – zájemci ze 6.- 9. tříd. Starala se o nás paní prvůdkyně, která nám zpříjemňovala velkou část naší dlouhé cesty poutavým povídáním o Rakousku, Vídni i o místech, která jsme si přáli navštívit. První zastávka byla v samém centru Vídně, kde jsme vystoupili z autobusu a vydali se směrem na Mariahilfer Strasse. Zde se nachází Haus des Meeres (Dům moře), který byl vybudován v budově bývalé protiletadlové věže. Betonové budovy z 2.světové války měly být původně zbořeny, ale to se nepodařilo. Hledalo se další jejich využití a jedna z těchto věží se dočkala velkolepé proměny v obří rakouské akvárium. Mohli jsme tak vidět tropické ryby a živočichy, žraloky, piraně, korály, mušle, mořské želvy, mořské koníky, řasy, sasanky, různobarevné rybky, terária s jedovatými hady, ještěrkami a ještěry, sklípkany a dalšími druhy.

V pavilonu tropů nás nejvíce zaujaly volně pobíhající opičky a létající ptáci. Postupně jsme vystoupali až do 10. patra, v posledním 11. patře jsme se kochali nádhernými výhledy na Vídeň z prosklené střešní terasy.

V akváriu jsme strávili asi 2 hodiny a pak jsme popojeli naším autobusem k dalšímu cíli naší exkurze, k Muzeu Hundertwasser. Friedensreich Hundertwasser, vlastním jménem Friedrich Stowasser, rakouský mnohostranný umělec, architekt, grafik a malíř, žil ve 20.století. Miloval Vídeň a Nový Zéland, který se stal jeho druhým domovem. Jeho obrazy jsou svérázné, pestré, plné spirál a přírodních tvarů.

Prohlédli jsme si výstavu jeho obrazů a výtvarného umění. Hodně nás zaujaly makety jeho staveb. Z muzea jsme pokračovali prohlídkou jeho slavného bytového domu, koupili upomínkové předměty, nějaké občerstvení a rozjeli se zpět domů.

Z celého dne nás nejvíce zaujal svět přírody, ale líbila se nám i tvorba umělce Hundertwassera. Upoutala nás hlavně barevnost, pestrost, všude přítomný pohyb, způsob ztvárnění i kombinace materiálů.

Mgr. Hana Faloutová

 

Projekt "RECYKLOVÁNÍ" 2018

22. 6. 2018

V rámci projektu „Recyklovaní“, ve kterém je zapojena naše škola, jsme byli opět s žáky postaveni před nový úkol, který se jmenuje Objevte muzejní kousek, staňte se kurátorem sbírky. Zaměřili jsme se na domácí pomocníky, malé i velké, kteří jsou nedílnou součástí našich domácností. Více nás tentokrát zajímala historie – vznik, vývoj a podoba jednotlivých spotřebičů v minulosti. Vžili jsme se do role kurátorů sbírek technického muzea. Navrhli jsme výstavu, která ukazuje na šikovnost předků, kteří dokázali vymyslet a vytvořit přístroje, jež dodnes překvapují vzhledem, řemeslným zpracováním a technickými detaily. Výstavu, která ukazuje modely spotřebičů s jejich popisem, budeme pro veřejnost prezentovat na školní akademii, která se koná dne 26.6.2018. Tvůrci byli žáci pátých ročníků. Děti úkol bavil a přinesl jim poznání, že vše staré a nepotřebné nemusí nutně skončit na skládce. Na výběru a hledání starých spotřebičů s dětmi pracovali i jejich rodiče a prarodiče.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

recyklo1.jpgrecyklo2.jpg

 

Poznávací zájezd: Krakow a koncentrační tábor Auschwitz, 2018

21. 6. 2018

kr.jpgVe dnech 19. - 20.6 jsme se zúčastnili poznávacího zájezdu do polského Krakowa, koncentračního tábora Auschwitz a solných dolů Vělička. Naši cestu jsme začali v solných dolech Vělička, kde jsme pod povrchem země viděli krásné výtvory ze soli a dozvěděli jsme se mnoho zajímavého o historii těchto dolů.  V Krakowě jsme navštívili významné památky, které zahrnovaly i univerzitu, na které studovala Marie Curie Sklodowská. Druhý den po přespání v hostelu, který byl nad očekávání příjemně zařízen, jsme se vypravili pár kilometrů za město Krakow do tábora Auschwitz a Birkenau. Návštěva tohoto smutného místa byla poučná a my si teď můžeme představit hrůzy, které museli lidé za 2. světové války prožívat. Celé dva dny nás provázel velice příjemný průvodce Robert, který nám zlepšil celý výlet svými bohatými znalostmi a historkami z míst, po kterých jsme se pohybovali. Celý zájezd nám zpříjemňovalo i počasí, bylo slunečno a teplo. Na zpáteční cestu jsme do autobusu nastupovali plni dojmů. Nakonec bychom ještě chtěli poděkovat celé posádce autobusu, průvodcům a také učitelkám, kteří tento zájezd zprostředkovali a obohatili nás novými znalostmi a zážitky.

žáci 9.tř.

 

"Mlýn na čerty" divadlo pro děti z Mš, 2018

15. 6. 2018

Naši školu navštívila dne 14. června velmi milá návštěva. Zavítaly k nám děti z mateřské školy. Žáci z dramatického kroužku s p. uč. Kovaříkovou jim zahráli na školní zahradě v pergole pohádku "Mlýn na čerty". Jenom díky dětem se kašpárkovi podařilo osvobodit mlýn od čertů a mlynáře s Kalupinkou zbavit koktání. Nakonec si pro radost některé děti společně s účinkujícími zatancovali, že všechno dobře dopadlo. A čerti? Ti se vrátili zpět do pekla se slibem, že se již nikdy do mlýna nevrátí.
Pohádka byla povedená a děti moc šikovné.

JSch

 

školní výlet 3.A a 3.B - 2018

14. 6. 2018

skritek.jpgDne 5.6.2018 jsme jeli na školní výlet. Jeli jsme do Chlumečku u Křemže, kde jsme se dozvěděli o vlně, jak se vlna čistí a jak se stříhají ovečky, kdy se stříhají. Nejprve jsme šli s paní do lesa po stopách skřítků. Pak jsme došli na lesní mýtinu a tam byla skřítkovská vesnice. Viděli jsme domečky a také jsme si nějaké mohli postavit. Naposledy jsme si šli vyrobit žábu z vlny. Potom jsme se rozloučili a odjeli jsme zpět do školy. Výlet byl velice krásný a pěkný. výkresy žáků 3.A, co napsali žáci 3.B

žák 3.A

 

školní výlet 7.B: JumpPark Praha

22. 5. 2018

 Ve středu 16.5.2018 se třída 7.B vydala do pražského JumpParku. Ráno v osm hodin jsme se vydali na naší šílenou cestu do předaleké Prahy. Když jsme dorazili, zrovna nám pršelo. Přesně v jedenáct hodin jsme se vrhli na trampolíny. Hráli jsme vybíjenou, skákali do molitanové jámy, lezli po stěnách a přeskakovali bedny. Podle mě nejlepší byla molitanová jáma. Po dvou hodinách nepřetržitelného skákáni jsme se šli převléct. Na zpáteční cestě jsme se zastavili v Mc Donaldu. Cesta zpět byla opravdu zábavná a pokoušet se usnout bylo opravdu zbytečné. Zpět ke škole jsme se vrátili okolo čtvrté hodiny. A tak skončil náš šíleně krásný výlet. Já jsem si to moc užila a jela bych klidně znovu.

žákyně 7.B

 

4.B v Písecké Sladovně

23. 4. 2018

18. 4. 2018 jsme jeli na výlet do Písecké Sladovny. Užili jsme si dva zábavné i naučné programy. První se nazýval Hnízdo ilustrace, kde jsme si mohli napsat i svůj vlastní příběh. Druhý program se týkal mravenců. Po úvodu do jejich života jsme se na chvíli mravenci stali a pořádně jsme si to užili. Měli jsme i vlastní velké mraveniště.

Na ploše téměř 500 metrů čtverečních nás čekalo dobrodružství v podobě rozsáhlého dřevěného mraveniště, ve kterém jsme zažili a vyzkoušeli život mravenců ve vlastním prostředí. Mezi aktivitami bylo přenášení vajec, setkání s královnou, prolézání tunelů či sjíždění skluzavek, děti samy přidaly ruku k dílu a mraveniště vlastními silami dobudovaly. Areál Mraveniště je vytvořen z přírodních materiálů, které tvůrci získali z recyklovaných dřevěných palet. Tématem výstavy je vztah k přírodě: děti si lépe představí jak skutečné mraveniště funguje, navíc ve formě hry a zábavy.

Projekt Mraveniště vytvořil Vladimír Větrovský z organizace Hřiště pod květinou, které v České republice instaluje originální a tématická dětská hřiště. Expozici doplňuje multimediální obsah autora Matyáše Trnky, vnuka slavného ilustrátora Jiřího Trnky. Každý návštěvník Mraveniště od přítomných lektorů obdrží vlastní mravenčí tykadla a další výbavu, nutnou k převtělení se do kůže skutečného mravence.

Bc. Marcela Benešová

pisek.jpg

 

3.A a 3.B v planetáriu

10. 4. 2018

Dne 4.4.2018 jsme jeli se školou do Planetária v Českých Budějovicích. Tam nám paní průvodkyně vyprávěla o vesmíru, proč se mění den a noc a proč se střídá roční období. Mě se nejvíce líbilo, když jsme všichni šli do kopule. Tam byl velký dalekohled a otevřená střecha, kterou jsme se mohli dívat ven na sluníčko, které bylo schované za mraky. Moc mě překvapilo, když se kopule začala točit a my viděli do všech stran. Pak nám paní učitelka dovolila koupit si nějaký suvenýr. Než jsme se vrátili do autobusu, tak jsme snědli svačinu. Výlet byl poučný a moc nás všechny bavil.  práce žáků 3.A a práce žáků 3.B, výkresy

žákyně 3.A

 

4.A a 4.B v hopsáriu v Českých Budějovicích

22. 2. 2018

Ve středu 7.2. 2018 jsme jeli se třídou 4.B do Hopsária. Ráno na nás čekal před školou autobus. Miluji cesty autobusem, protože si můžeme povídat s kamarády. Jely jsme dvě třídy. Když jsme vkročili dovnitř, všichni jsme ucítili ten pocit napětí, radosti i zvědavosti. Ještě před tím, než jsme se vrhli na spoustu atrakcí, jsme se učili dopravní výchovu. Ta byla také moc fajn. Nejvíc mě však bavila atrakce "žralok". V Hopsáriu jsme si to moc a moc užili. Byl to prima den.

žákyně 4.A

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

následující »